Everyday Smile
Le Master!

Assalamualaikum,Kon'nichiwa earthling! You have entered to my site. Be nice here and leave your footprints on my tagboard.Want to be my friends?Ask me at tagboard okay!
Travel This Site

Entries About Linkies Stuff

Talking Here



♦ Sorry if I don't reply your message
♦ Churpchurp,says,etc are not allowed
♦ Tell me that you followed my blog,then I will follow you back!
♦ Harsh words & Anon not allowed


Big Clap

Template: Intan Aqilah
Basecodes: Yaya
Others:   
Edit: Wan Aqilah


All rights reserved ® Wan Aqilah 2011 - 2013

Cara nak buat header transparent menggunakan Photoscape & GIMP

                                               ASSALAMUALAIKUM W.B.T
                                                       (XJWB DOSA...)
Sempena cuti PMR ini,Qila akan buat tutorial yg direquest oleh Puteri.ok tutorial nie pnjg skit dri luar biasa.korang kena fham btul2.
ok.tanpa mmbuang masa cepat sedia sbb CIKGU AQILAH nk mengajar.

1.korang kena ada Photoscape.kalau xder download Di sini
  korang kena ada GIMP.kalau xder download Di sini

2.biler korang dh download,bkk Photoscape utk buat header.
-follow this step carefully....kalau xnmpak sila klik image bwh nie.
bkk Editor(yg ader cute camera tuh)
click NEW
click New photo
pastu dier ada keluar cam nie.saya sarankan height:300.kalau width:suka hatilah...
 P/S:YG COLOUR TUH KORANG KENA PILIH WARNA PUTIH(WAJIB)
-pastu korang rekalah guna kreativiti korang...biler dh siap save je laa...
-skrg masa nk guna GIMP.yg nie korang kena tengok btul2.jgn kelip mata wlaupun sesaat.(just joking)
 biler korang dh download,korang akan dpt software cam nie.biler dh dpt.klik jer gmbr tuh
 korang akan dpt mcm nie biler bkk.
ok,now you have to click File.
now click at Open to choose file
-ok.biler dh klik korang akan dapat cam nie.jd apa tunggu lagi carilah folder korang dimana korang simpan header korang tuh.
 ok yg nie yg Qila buat xdie...
-now follow this step because you can't see this picture clearly
click right click-->layer-->transparency-->Add Apha Channel(jgn fikir susu Alpha Lipid plak yer...)
-biler dh buat korang akan nmpak tool box yg slalu brdamping dengan GIMP.
 klik gmbr tongkat sakti nie...

-biler dh klik,klik header tadi menggunakan tongkat yg xbrapa sakti ni.


-lps click pergi kat Edit(yg kat ats tuh)biler dh, cari Clear.then you click.


-biler korang dh klik ia akan appear cam nie...

-Tadaa dh siap.Now you can save this header.Hah cara nak save cam ner?
 skrg Cikgu Qila akan ajar


Save as/save


-ia akan keluar cam nie n jgn lupa tukar jpg kpd png n klik lah save.

sekarang dh habis sesi pembelajaran korang...senangkan...kalau dh jadi jgn lupa bagi tahu kat comment tau...
biler korang dh pndai jgn lupa ucap terima kasih kepada Qila yerrrr....
*kalau ader msalah jgn malu bertanya di facebookQila ok.
*korang boleh tempah biler2 masa jer di facebookQila.

*sori kalau orang pening tengok gmbr tuh....Qila baru edit post ini sbb ader org xpaham

Okey dh siap header anda.jangan lupa comment tauuuu…penat Qila taip and edit gmbr…huhuhuhuuhhuuuh


by,
sweet girl